LED Kube

Fra Åpen sone for eksperimentell informatikk
Gå til: navigasjon, søk
LED Kube
Tittel LED Kube
Personer Janoleos
Status Ferdig
Utstyr 64 lysdioder, 4 transistorer, 16 resistorer, en trefjøl, loddetinn, en loddebolt, ståltråd, 21 ledninger og ett Arduino-kort

LED Kube er en nydelig installasjon som vil live opp tilværelsen til det rommet den står i. Her kan du se hvordan jeg bygde en lysdiodekube med 64 lysdioder, 4 transistorer, 16 resistorer, en trefjøl, loddetinn, en loddebolt, ståltråd, 21 ledninger og ett Arduino-kort.

Innhold

Logg

Prosessen - 12.06.11

Når du bygger en lysdiodekube er det viktig å ha god tålmodighet. Det tar noen timer og en hel del lodding.

Det første man bør gjøre er å skaffe seg en hel masse lysdioder. En 4x4x4 kube som jeg har bygd trenger 64 lysdioder, en 8x8x8 trenger 512 lysdioder osv... Skaff også minst 10% mer utstyr enn det du trenger, for det er fort gjort å ødelegge en lysdiode eller en transistor.

Når det kommer til byggingen kan det være lurt å lage seg en mal på en treplate der du borrer hull som pærene passer nedi. Dette gjør man for at det skal bli lett å bygge og lodde sammen lysdiodene i hvert av de fire lagene (se bilder nedenfor).

Så putter du en rad med lysdioder i hullene og lodder disse sammen via korte beinet på hver lysdiode. Gjør dette for fire rader, samt at du lodder den bakerste kolonnen sammen. Når alle fire radene og den bakerste kolonnen er loddet sammen på de korte beinene kan du klippe til tre passende lengder med ståltråd som kan legges over de tre kolonnene som ikke henger sammen. Dette gjør vi for å gjøre kuben mer stabil.

Repeter dette fire ganger slik at du får fire plater med 16 lysdioder.

Deretter kan du plassere det peneste laget tilbake i malen, dette blir topplaget. Så kan du legge det neste laget oppå og lodde sammen de lange benene.

Når du er ferdig med et lag setter du på neste og lodder dette. Repeter til kuben er komplett.

Det jeg gjorde nå var å lodde kuben fast til et brødfjøl samt å lodde en ståltråd fra hvert av de fire algene sin minus krets ned til brettet. Disse fire ble koblet til hver sin transistor som blir styrt av Arduinoen for å velge hvilket lag i kuben som lysdiodene skal lyse på.

Hvert av de 16 beinene på kuben som styrer hver sin kolonne av lysdiodene ble loddet til en 220 ohm resistor som videre ble koblet til en port på Arduino. Så totalt trenger vi 20 porter pluss jord, og det har Arduino Uno.

Jeg vurderte også å bruke et MAX7219-register, men det ville tatt en del mer tid med lodding og koding, så jeg valgte den enkle løsningen.

Ved å bruke MAX7219 ville kodemengden blitt vesentlig mindre, men tatt lenger tid å kode og jeg ville bare ha kuben til å fungere så fårt som mulig...

Koden jeg har tatt utgangspunkt i fant jeg på Instructables, og har begynt å lage en snake implementasjon på kuben. Skikkelig moro.

Her kommer en masse bilder. Jeg vet at instruksjonen på hvordan kuben lages er litt uklar, men jeg kom i mål til slutt.

Bilder

Film

Mal:youtube

Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Verktøy